Tandläkare: Vikten av en god tandhälsa

Vikten av en god tandhälsa

En god tandhälsa är viktig för både vårt välbefinnande och vår allmänna hälsa. Starka och sunda tänder gör det enklare att äta och prata, medan ett dåligt tandkött och tandlossning kan orsaka smärta och obehag, och ge dålig lukt från munnen. Dessutom kan problem med tänderna också påverka vår självkänsla och vårt självförtroende.

Men tandhälsa handlar inte bara om att ha rena, vita tänder. Det handlar också om att se till att vi har ett starkt och sunt tandkött, och att vi undviker sjukdomar och infektioner i munnen. Det är alltid bättre (och billigare) att förebygga besvär och sjukdomar, än att behandla problemen i efterhand.

Vi på Bästatandblekning.nu tycker det är ofattbart att att politikerna inte tar vikten av en god tandhälsa på allvar. Givetvis borde nödvändiga behandlingar hos tandläkare ingå i högkostnadsskyddet.

Munnen är en del av kroppen, och en dålig tandhälsa påverkar resten av kroppen och kan framkalla andra sjukdomar. I Sveriges Riksdag är det främst Vänsterpartiet som driver denna politiska linje.

Fem tips för en god tandhälsa:

  1. Borsta tänderna två gånger om dagen med en tandkräm som innehåller fluor. Fluor hjälper till att stärka tänderna och skydda dem mot karies.
  2. Använd tandtråd eller tandstickor för att rengöra mellan tänderna och tandköttet efter varje måltid. Detta förebygger tandköttsinflammation och tandlossning.
  3. Ät en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker och fiber. Undvik socker och andra söta livsmedel så mycket som möjligt. Socker är en av de största orsakerna till karies, så det är viktigt att begränsa intaget av detta.
  4. Tobak skadar tandköttet och kan orsaka tandlossning, samt ökar risken för munhålecancer. Sluta därför att röka eller snusa.
  5. Gå regelbundet till tandläkaren för regelbundna kontroller och professionell rengöring och borttagning av tandsten. Detta hjälper till att hitta, och behandla, eventuella problem i ett tidigt skede, innan de blir värre.

Tips: En elektrisk tandborste är mycket effektivare än en ”vanlig”. Läs mer i denna artikel om elektriska tandborstar.