Varför får man gula tänder?

Varför får man gula tänder?

Anledningen till gula och missfärgade tänder har med vår vardagliga konsumtion av främst mat och dryck att göra, men även faktorer som rökning, sjukdom och ålder.

Vi undersöker här vad gula tänder beror på och ger några tips på vad du kan göra åt problemet!

Varför får man gula tänder?

Gula tänder är något som drabbar oss alla mer eller mindre. Har du råkat ut för missfärgade tänder kan det kanske kännas lite orättvist för vi drabbas nämligen lite olika beroende på genetik och vilken grundfärg vi har på tänderna.

Men det finns ändå ett antal vanliga orsaker till att tänderna blir gula och missfärgade:

 • Mat och dryck
 • Tobak
 • Åldrande
 • Tandvårdsrutiner
 • Vissa sjukdomar och mediciner

Låt oss titta närmare på dessa orsaker till gula tänder och varför de påverkar din munhälsa negativt:

Mat & dryck

Vissa livsmedel och drycker kan innehålla färgpigment som kan missfärga tänderna över tid.

 1. Kaffe och te: Många människor dricker regelbundet kaffe och te, men dessa drycker kan bidra till gula fläckar på tänderna på grund av deras starka färgpigment.
 2. Rött vin: Rött vin innehåller färgämnen som kallas tanniner, vilka kan orsaka missfärgning av tänderna om det konsumeras i stora mängder under en längre tid.
 3. Sockerhaltiga livsmedel och drycker: Överdriven konsumtion av sockerhaltiga livsmedel och drycker kan främja tillväxten av karies och plack, vilket kan leda till gula fläckar på tänderna.
 4. Cola och läsk: Kolsyrade drycker, särskilt mörka läskedrycker som cola, innehåller höga mängder socker och syror. Dessa kan skada emaljen och orsaka missfärgning av tänderna.
 5. Bär: Starkt färgade bär som blåbär, björnbär och körsbär kan färga tänderna över tid om de konsumeras regelbundet.
 6. Sura livsmedel: Exempelvis äppelcidervinäger och balsamvinäger som innehåller garvsyra.

Tips: Grönt och framför allt gult te har mindre färgpigment än svart te, så genom att välja en ”mildare” tesort kan du minska risken att få missfärgningar på tänderna.

Tobak

Tobaksprodukter innehåller nikotin och tjära som kan orsaka gula fläckar på tänderna och missfärgning av emaljen. Rökning kan också leda till en ansamling av plack och tandsten, vilket kan göra tänderna gulaktiga.

Värt att nämna är att tobak även påverkar blodflödet i tandköttet vilket i värsta fall kan leda till tandlossning (som om gula tänder inte vore nog…).

Vill du ha gula tänder? Då är exempelvis rökning och rödvin något för dig!
Vill du ha gula tänder? Då är exempelvis rökning och rödvin något för dig!

Åldrande

Med åldern kan tandemaljen bli tunnare och det underliggande dentinet (tandbenet), som har en naturlig gulaktig färg, kan bli mer synligt. Detta kan ge tänderna en gulare ton. Slitage och skador över tid gör också att tänderna tenderar att bli gulare med åldern.

Tandvårdsrutiner

Otillräcklig tandborstning, bristande användning av tandtråd och dålig munhygien kan leda till uppkomsten av plack och tandsten. Dessa kan orsaka gula fläckar och missfärgning på tänderna.

Vissa sjukdomar och mediciner

Vissa sjukdomar och mediciner kan påverka tandemaljen och orsaka missfärgning av tänderna. Till exempel kan vissa antibiotika, såsom tetracyklin (som dock inte längre är godkänt för försäljning i Sverige), orsaka gula eller gråa fläckar på tänderna hos barn.

OBS – Om du misstänker att du har gula tänder på grund av sjukdom eller medicinering bör du ta ett samtal med din läkare i första hand.

Vad gör man om man har gula tänder?

Du kan få bort gula tänder, eller rättare sagt – göra dem vitare igen – genom att bleka tänderna. Viktigt är dock att du låter en tandläkare laga eventuella hål i tänderna, och ta bort tandsten, innan du gör en tandblekning. För att inte tala om tandlossning eller skadad emalj och skadade rotfyllningar, vilka också måste åtgärdas.

Har du den typen av skador bör du alltså i första hand låta en tandläkare åtgärda dem. Tips: Akut tandvård Malmö kan hjälpa dig som bor i södra Sverige.

När du väl har sett till så att tänderna är friska och rena kan du sätta igång och bleka dem. Tänk dock på att fyllningar och kronor inte kan blekas. Alternativet där är att byta ut dem ifall skillnaden i färgnyans blir för stor.

Vanliga frågor

Var kan jag åtgärda mina gula tänder?

Du kan bleka tänderna själv hemma. Alternativt kan du ta hjälp av en tandläkare eller tandhygienist för en professionell behandling. Se exempelvis tandläkare Malmö där du kan få hjälp.

Kan man borsta bort gula tänder?

Ja det går att få bort gula tänder genom att borsta bort vissa missfärgningar med tandborste och tandkräm, dock inte alla. En god tandhälsa kan framförallt förebygga att tänderna blir gula onödigt snabbt.

Hur kan man bleka gula tänder?

Det går att bleka tänderna hemma eller hos en tandläkare. Gel är vanligast i bägge fallen. Saltblästring är en alternativ metod. Det förekommer även att man gör den första behandlingen på en klinik och sedan fortsätter själv hemma.