Så här borstar du tänderna

Borsta tänderna – Så här gör du!

Det är viktigt att borsta tänderna minst två gånger per dag, en gång på morgonen och en gång innan du går och lägger dig på kvällen. Byt till en ny tandborste var tredje månad eller när borsthuvudent har blivit dåligt. Det är också bra att använda tandtråd för att rengöra mellan tänderna, för att få bort matrester som kan fastna där.

Så här gör du för att borsta tänderna

  1. Använd en tandborste med mjuka eller mediummjuka strån, och använd en tandkräm som innehåller fluor. Fluor hjälper till att skydda mot karies och förbättrar tandhälsan.
  2. Placera tandborsten i en vinkel på 45 grader mot tänderna och tandköttet. Borsta sedan med gnuggande, cirkulära rörelser, så att du får bort plack och matrester från tänderna. Borsta inte bara tänderna, utan även tandköttet, och mellan tandköttet och tänderna
  3. Borsta sedan insidan av tänderna, där matrester lätt kan fastna. Använd samma teknik som när du borstar utsidan av tänderna.
  4. Borsta därefter tungans undersida, då detta också kan bidra till att förebygga dålig andedräkt.
  5. Skölj slutligen munnen med vatten efteråt för att skölja bort eventuellt kvarvarande tandkräm och matrester.

 Kort om tandkräm

Det är alltid bra att rådgöra med din tandläkare eller tandhygienist innan du väljer tandkräm, så att du kan få råd om vilken tandkräm som är bäst för just dina behov.

Det finns flera olika saker att tänka på när man väljer tandkräm. Några punkter är:

  1. Fluor: Tandkräm med fluor stärker tänderna och hjälper till att förebygga karies.
  2. pH: Tandkräm med neutralt pH är bäst för tandköttet.
  3. Specifika problem: Om du har tandköttsproblem, tandsten eller torra slemhinnor kan det vara bra att välja en tandkräm som riktar sig mot just dessa problem.